Inovație high-tech made in Romania

Carter aplică inteligența artificială în automatizarea locuințelor

Decembrie, luni. Jaluzelele se ridică și razele timide de soare îți amintesc că weekendul a trecut. Holul e inundat de miros de cafea proaspătă. A făcut-o CARTER care a învățat că lunea te trezești la 6:45. “Mai mult timp pentru mine, niciodată nu-i destul dimineața”, îți spui, în timp ce verifici copiii, care încă dorm.Temperatura e perfectă pentru duș, nu ca în diminețile în care trebuia să sari zgribulit în halat. CARTER a avut grijă să crească temperatura din baie cu două grade. În dormitor e un pic mai răcoare, pentru un somn de bună calitate. CARTER se ocupă de siguranța casei tale în timp ce tu ești plecat de acasă.

Zâmbești; săptămâna poate să înceapă.

I-am întâlnit pe Luci și pe Abel într-un birou luminos din Timișoara. Peretele burdușit cu echipamente ar căror nume mi-ar fi imposibil să-l reproduc fără să greșesc și pervazul plin de ghivece cu legume te anunță că nu te afli într-un birou oarecare.

Cum se împacă tehnologia cu grădinăritul?


De minune. De fapt, cam asta este esența business-ului nostru, tehnologia verde. Nu trebuie să uităm că facem cu toții parte din natură, chiar dacă lucrăm cu cele mai noi și mai sofisticate deviceuri. Nu e nimic contradictoriu în această relație și suntem mult mai câștigați dacă încercăm să găsim modalități de a le combina.


Ce este Carter?


Carter este primul sistem românesc de automatizare a locuinței (smart home) care folosește inteligența artificială. Conceptul de “smart home” poate nu este cel mai definitoriu, pentru că nu doar o casă, în sensul de locuință, poate fi inteligentă, ci în principiu orice spațiu sau clădire: unități de cazare, centre de afaceri, fabrici.
Însă așa a intrat în vocabular acest concept și îl folosim în continuare, chiar dacă nu reflectă cu acuratețe maximă tot potențialul de implementare.

Prin ce este diferit Carter de sistemele clasice de home automation?


Nu putem avea soluții eficiente și inovatoare dacă abordăm situațiile din aceeași perspectivă. Ne-am dat seama că eficiența sistemelor clasice este frânată drastic de interacțiunea pe care oamenii o au cu sistemul. Atunci ne-am propus ca această interacțiune ar trebui limitată cât mai mult.

Când vine vorba de o casă inteligentă, vorbim despre o rețea de senzori care colectează date, de un calculator care le procesează și, pe baza comportamentului rezidenților și particularităților constructive ale clădirii, ia decizii pe care le transmite mai departe către echipamente care execută deciziile.

Un exemplu ar fi următorul: senzorul de temperatură înregistrează situația termică dintr-o anumită încăpere și o trimite către procesorul care acționează robinetul caloriferului. Nimic nou până aici, funcționează foarte asemănător termostatului. Însă sistemul de inteligență artificială poate să îmbunătățească semnificativ randamentul energetic unei locuințe, integrând date despre indicele de transfer termic, materialele folosite la izolație, traficul estimat al persoanelor, ca să enunțăm doar câțiva dintre parametrii care pot fi luați în calcul.
Utilizăm tehnologie hardware și software dezvoltată de noi, pentru a maximiza eficiența componentelor în atingerea obiectivelor stabilite.


Ce motive am să-mi instalez acasă sistemul Carter?


Principalele motive țin de economie, confort și siguranță. Am fost învățați să credem că economia și confortul sunt două noțiuni antagonice care nu se prea potrivesc în aceeași propoziție: dacă vrei mai mult confort trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar. Da, poate de cele mai multe ori e adevărat, dar tocmai asta e frumusețea inovației. Cu 10% inspirație și 90% transpirație putem trece dincolo de limitările tehnologice și chiar reușim să aplicăm inovația în viața de zi cu zi.
Dar înapoi la motive:
confortul. E evident, nu trebuie să-ți mai bați capul cu tot felul de reglaje, de ajustări. Ai toți parametrii la îndemână în aplicația mobilă sau pe tabletă. Nu-ți amintești dacă ai scos fierul de călcat din priză? Nu trebuie să te mai întorci să verifici, Carter întrerupe alimentarea prizei cu un consum peste parametrii de stand by atunci când nu detectează prezența utilizatorilor în încăpere.
economia pe care poți să o obții cu Carter nu se rezumă la niște procente marginale, ci poate ajunge chiar și până la 40% din total. Pare incredibil de mult, nu? Sunt atât de multe variabile care pot crește consumul de energie încât ar fi o muncă titanică să le ții manual sub control, ar trebui să te ocupi doar de asta câteva ore pe zi. Un sistem de home automation face acest lucru în timp ce tu lucrezi sau ești plecat în concediu.
• Hei, dar am în casă tot felul de senzori conectați la un server pe internet, ce facem cu siguranța?
Este locul în care am investit foarte multe resurse și avem unul dintre cele mai sigure sisteme de criptare pe mai multe niveluri. Toate conexiunile sunt anonimizate și criptate, atât cele din interiorul perimetrului monitorizat (senzori, tabletă, periferice), cât și cele care comunică cu serverele noastre. Mai mult, sistemul de operare care rulează pe tabletă (centrul de comandă și control al ecosistemului) este dezvoltat de noi, in house, pe structura Android, ceea ce îl face mult mai sigur pentru datele noastre și ale utilizatorilor Carter.


Când o să fie disponibil pentru precomandă?


Acum punem la punct ultimele aspecte logistice, iar livrarea primelor pachete se va putea realiza începând cu Ianuarie 2022.

Pentru a fi mereu la curent, vă așteptăm pe site-ul nostru : www.meetcarter.ro

Vă mulțumim că sunteți lângă noi !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *